fbpx
Блог Методи на филтрация

Методи на филтрация

Водата е най- сложната течност на нашата планета.

Чистата вода няма вкус, няма мирис. Когато в нея има разтворени вещества тя придобива специфичен вкус, а в много случаи и мирис в зависимост разбира се от разтворените вещества и получени съединения.

Важна роля в качеството на питейната вода играе водоизточника.

В населени места, където качеството на водата се контролира от държавни органи и ВиК дружества се казва, че е безопасна, освободена от микроорганизми. За жалост не винаги се оказва така.

В подобни ситуации има решения. Според бактериалното замърсяване дезинфекцията би могла да бъде с ултравиолетови лампи за вода,

обратна осмоза или ултрафилтрация.

Много хора се обръщат към нас с надеждата да предоставим решение за пречистване на вода от собствен водоизточник/ сондаж. Да, решения има, специфични, конкретни и индивидуални според качеството на водата. Бактериална дезинфекция може да се направи и с дозиращи помпи за NaOCl в зависимост от същността и количество на бактериално замърсяване.
Ултрафилтрация: Специално разработен от Veluda комбиниран филтър с мембранна филтрация с големина на порите 0,01 µ, както и пресован активен въглен. Използва се за защита от микроорганизми.

Един от основните замърсители на водата подавана от ВиК дружествата, но крайно необходим е хлора. Силно канцерогенен с неприятна миризма, но се използва за дезинфекция на вода от десетилетия. Непосредствено преди консумация е необходимо неговото отстраняване. Основно се използват филтри с активен въглен. Не е подходящо поставянето на филтри с активен въглен на централен щранг или след водомер!

Активният въглен ще премахне от водата освен хлор, а и органични съединения. Veluda използва само активен въглен с високо качество 100% кокосови черупки.

Ултрафилтрация: Специално разработен от Veluda комбиниран филтър с мембранна филтрация с големина на порите 0,01 µ,както и пресован активен въглен. Използва се за защита от микроорганизми.

Обратна осмоза е най- прецизния метод на филтрация. Осъществява се с полупропусклива мембрана с големина на порите 0,0001µ.

В повечето системи за обратна осмоза етапите на филтрация са 5, посочени в схемата по- долу. След пети етап е възможно добавяне на филтри за допълнителна минерализация, ултрафилтрация и пр.

Водата пречистена чрез обратна осмоза е слабо минерализирана, подходяща за всекидневна, неограничена употреба. Премахва от водата: механични замърсявания, нитрати, нитрити, сулфати, манган, желязо, котлен камък, пестициди, лекарства, микропластмаса и др.

ВАЖНО е да не поставяме знак за равенство между процеси обратна осмоза и дестилация!

Отнемане на котлен камък. В голяма част от страната водите са твърди т.е има наличие на котлен камък.

Неподходящ, както за консумация, така и пагубен за уредите работещи с вода е необходимо да бъде премахнат. Решението е йонообмени смоли.

Water Softener Resin Manufacturer in Haridwar Uttarakhand India by ...

Механичната филтрация е препоръчителна за всяко домакинство или сграда. Филтрите са с големина на порите от 125µ до 1µ. 

Преди да предприемете решение за ползване на системи или филтри за вода, моля, свържете се с нас, за да помогнем в избора на подходяща филтрация. Ако направите грешен избор поставеният филтър ще бъде излишен, а Вашата инвестиция напразна!

Очакваме въпроси на:

info@kalasi.bg или 087 6 757 426

Свързани публикации

Как валежите оказват влияние върху питейната водата?Как валежите оказват влияние върху питейната водата?

Всяка година, след период на силни валежи и снеготопене, последвани от наводнения, жителите изпитват признаци на хранително отравяне. Наводненията, причинени от големи количества вода, в

Хипертонията и питейната водаХипертонията и питейната вода

Качеството на водата играе роля в развитието на хипертония или високо кръвно налягане. Хипертония­та се превръща в най-често срещаното хронично заболяване. Тя пред­ставлява основен здравен проблем във