fbpx
Новини Лековита вода

Лековита вода

Лековита вода в с. Горен чифлик замърсена с бактерии!

В стремежа си да имат достъп до чиста вода и без да се налага купуването ѝ, хората прибягват до наливане на вода от т.нар. минерални извори, които не са под контрол на органите.

Безопасно ли е това решение?

Ако в даден момент на направена проба такава вода е освободена от бактерии, то никога не можем да сме сигурни в следващ момент няма ли присъствие на бактерии. Тези води не се дезинфекцират, което ги прави опасни за здравето.

Пример за бактериално замърсена вода от лековита вода в с. Горен чифлик.

„Лековитата чешма в с. Горен чифлик се оказа пълна с бактерии, сочи анализ за качеството на питейната вода в областта на РЗИ, научи Varna24.bg.

При анализ на водата от чешмата, известна сред местните като полезна и лековита, се отчитат колиформи, ешерихия коли и ентерококи.

Пълна с нитрати пък е Миркова чешма в с. Градинарово.

Във водоизточници на с. Изворско и с. Аксаково са открити също колиформи, съобщават от Здравната инспекция.

От там посочват, че при анализа на острата заразна заболеваемост не се установяват чревни заболявания, предавани по воден път.

Във връзка със значимите колебания на микробиологичните показатели по постоянния мониторинг на питейната вода от централно водоснабдени населени места са издадени 3 броя предписания до ръководителя на ЕТР при „ВиК-Варна“ ООД за проучване на причините и за провеждане на учестен мониторинг.

По отношение на трайните отклонения по показател „нитрати“ и нестандратните проби по микробиологични показатели на водата от местните обществени чешми са издадени 2 предписания на кметовете на съответните общини за поставяне на трайна маркировка, че водата е негодна за пиене и приготвяне на храна. „

Пълната статия, моля, прочетете ТУК

Свързани публикации