fbpx
Блог Бутилирана вода

Бутилирана вода


       Няма домакинство, което да не е прибягвало до купуването на бутилирана „трапезна“ вода. Но колко от потребителите са се замисляли за произхода и качествата на бутилираната, „трапезна вода“?

      Защото знаем всичко това, решихме да споделим информацията, която е достъпна за всеки, но ние сме я систематизирали за Ваше улеснение.

Пример за етикет на трапезна вода продавана в България:

       Както е записано „нова технология за обратна осмоза“. Самия метод е открит преди десетилетия и намира приложение за пречистване на вода в целия свят. Чрез обратна осмоза се премахват всички разтворени вещества във водата. Под налягане водата се принуждава да премине през полупропусклива мембрана като порите на тази мембрана са 0,0001 микрона т.е. преминават само молекулите на водата, а всички останали се отмиват с обратната вода. 

        Бутилираната „трапезна“ вода е точно тази, която сме описали, но качествата и се променят докато потребителя отвори пастмасовата бутилка. Основен проблем в бутилираната вода е пластмастмасовите бутилки, в която тя се съхранява. Високата температура(при транспорт на водата) е катализатор за „просмукване“ от водата канцерогенни вещества от пластмасовите бутилки. Безобидната на пръв поглед вода в пластмасова бутилка съдържа близо 25 000 химикала. Това сочи проучване на немски изследователи, цитирано от сп. Plos one.
 
При все това някои от тези химикали действат като мощни медикаменти в тялото ни.
 
Те могат да блокират до няколко жизненоважни процеси наведнъж и да повлияят на развитието на организма и неговите репродуктивни функции, като може да предизвикат увреждане на щитовидната жлеза, и дори да провокират развитието на рак.
 
        Авторите на изследването са купили 18 различни проби вода в пластмасова бутилка от търговската мрежа във Франция, Италия и Германия.
 
Използвайки различни методи за химичен анализ, те тествали водата от бутилките за нейната способност да взаимодейства в организма с рецепторите на естроген и андроген (тестостерон и друг мъжки репродуктивен хормон). По-голямата част от тестваните бутилирани води въздействали на хормонални рецептори, като в някои от случаите въздействието на андрогена било като при прием на лекарството Flutamide, което обикновено се предписва на хора, страдащи от рак на простатата.

        За втората част на изследването, учените изследвали кои химични вещества в пластмасова бутилка вода причиняват репродуктивни хормонални смущения. Хормонално най-активни били класове химични вещества, наречени малеати и фумарати, които се използват за производството на формата на пластмасови смоли, съдържащи се в пластмасовите бутилки за вода.

Е, ще си купите ли бутилирана вода?!

Свързани публикации