Качеството на водата играе роля в развитието на хипертония или високо кръвно налягане. Хипертонията се превръща в най-често срещаното хронично заболяване.
Тя представлява основен здравен проблем във всички развити страни в света — поради стрес, употреба на рафинирани храни, сол, липса на упражнения и водно дехидратиране.
Изследване на водата за съдържание на натрий и калций.
Но добрата новина за хипертонията (високо кръвно налягане) е, че тя може да бъде ограничена или дори предотвратена!
Диета, богата на естествени фибри, зърнени храни, зеленчуци, органичен калций и калий – с по-малко месо, мазнини и натрий, — може да помогне да се намали или даже да се предотврати високото кръвно налягане.
Изчислено е, че 10% от приема ни на натрий идва от питейната вода!
Едно изследване на ученици в горните класове в община с високо ниво на натрий в питейната вода, показва значително по-високи нива на кръвното налягане, отколкото при тези в райони с по-малко натрий във водата.
Момичетата от тази група имали кръвно налягане, характерно за 10 години по-възрастни хора! Изследването на по-малки деца — на възраст от 7 до 11 години в същия район, дава подобни резултати.
Заключенията от тези и други изследвания изглеждат очевидни: увеличените нива на натрий в питейната вода водят до повишаване на кръвното налягане.
Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания, Агенцията за опазване на околната среда, Световната здравна организация и други здравни организации препоръчват нивото на натрия в питейната вода да не надвишава 20 мг на литър.